'Wegjagen dakloze EU-burgers inhumaan en strijdig met de wet'

29 June 2022, 17:01 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Uit eigen observatie blijkt volgens het Straat Consulaat in Den Haag dat er momenteel een flinke toename is van dakloze mensen die niet in aanmerking komen voor opvang.

"Dit is bijvoorbeeld zichtbaar geworden op de Koekamp bij Den Haag Centraal waar deze mensen noodgedwongen in tentjes bivakkeren", zegt Peter Bos van de belangenbehartiger van daklozen, thuislozen en drugsgebruikers. "Handhavers van de gemeente en de politie treden hier vaak genadeloos tegen op en ontnemen deze mensen hun laatste recht op huisvesting." Het Straat Consulaat noemt dit "inhumaan" en trekt hierover aan de bel.

"Sinds april is de permanente winteropvang weer gesloten en ook de corona-opvang voor dakloze mensen in hotels is gestopt. Dankzij deze voorzieningen werd er ruimhartig voorzien in de opvang van dakloze mensen. Nu dit is stopgezet wordt het gebrek aan opvang weer zichtbaar”, aldus Bos.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Judith Klokkenburg (Twitter)

In strijd met de wet

Uit een recent onderzoek van Onderzoeksinstituut IVO blijkt dat EU-werknemers in Nederland te kampen hebben met slechte en onzekere werk- en woonomstandigheden, waardoor de kans op dakloosheid groot is. Peter Bos: “Werk en huisvesting zijn bij deze mensen vaak met elkaar verbonden. Als het werk stopt, houdt ook de huisvesting op. Eenmaal dakloos, is het voor EU-werknemers heel moeilijk om uit deze situatie te komen. En hoe langer ze dakloos zijn, hoe moeilijker.”

Het gevolg is dat het risico op verder afglijden groot is, zegt Bos. “Ruimhartige en tijdige opvang, zorg en ondersteuning is, juist voor deze groep, cruciaal. De overheid is verantwoordelijk voor het beleid rondom deze kwetsbare EU-burgers, maar laat deze mensen nu aan hun lot over.” 

Het Straat Consulaat is dan ook niet te spreken over de ontruimingen op de Koekamp. "Mensen hun laatste schamele onderdak afnemen is inhumaan en in strijd met de wet en de zorgplicht van de overheid", zegt Bos. "In plaats van deze mensen te helpen duwt men ze nog verder in de ellende. Dit kan zo niet langer.”

Doorbraakmedewerker

Gemeenteraadslid Judith Klokkenburg van de ChristenUnie zag vorige week met eigen ogen hoe op de Koekamp door politieagenten tentjes in beslag werden genomen en daklozen werden weggestuurd. Samen met de Partij voor de Dieren en de PvdA heeft zij het stadsbestuur om opheldering gevraagd. Klokkenberg zegt "verbolgen" te zijn over de gang van zaken. Zij noemt het "onwenselijk" om daklozen weg te sturen, "zonder hen perspectief te bieden op een opvangplek of andere begeleiding".

Volgens het raadslid gaat het bij een deel van de daklozen op de Koekamp om Oost-Europeanen die al enige tijd op straat leven en niet terug kunnen of willen naar hun eigen land, "maar in Nederland hun leven ook niet op de rit krijgen". Klokkenburg stelt voor om voor deze groep daklozen een 'doorbraakmedewerker' aan te stellen, "die hen snel helpt aan werk en woning, alvorens zij tot het dakloze leven veroordeeld zijn."